ELLI Early Learning -verkkokauppa > Uutiset - Ellin toimitus | Kirjaudu sisään

Ellin toimitus

2015-11-09: Sijoitettu lapsi tarvitsee hyväksyntää ja yksilöllistä tukea
2015-03-16: Auringonpimennys tulee - olemme valmiina!
2013-12-29: Suuria eläimiä ja pieniä ihmisiä (+video)

Yksilön vastuuta ja yhteistyön voimaa

 


 

Helena ja Risto Kekkonen ovat inspiroiva pariskunta. Molempien elämäntyö on tähdännyt heikompiosaisten olojen parantamiseen ja rauhan edistämiseen. Jo yli 60 vuotta kestänyt, onnellinen yhteiselo myös alkoi avunannosta.

Kuva: Laura Kukkonen

Helena ja Risto Kekkonen ovat tehneet paljon yhteistyötä rauhankasvatuksen parissa ja kehitysmaissa. Yhdessä he ovat laatineet rauhankasvatukseen tarvittavaa opetusmateriaalia ja olleet mukana monenlaisissa kehityshankkeissa. He sanovat, että yhteiset tavoitteet ovat yksi pitkän liiton salaisuuksista.

- Helenalla on painopiste enemmän kasvatuksessa, minulla tekniikassa. Sen takia olemme voineet tehdä yhdessä monenlaista. Kasvatuksen kautta on voitu tehdä kehitysmaille tärkeitä asioita, jotka parantavat ihmisten elämää, Risto, 86, kertoo.

Tunnustuksena rauhankasvatuksen edistämisestä Helena, 85, sai ensimmäisenä maailmassa Unescon rauhankasvatuspalkinnon vuonna 1981.

Risto innostui kehitysmaiden auttamisesta vaimonsa työn ansiosta. Hän on kehittänyt muun muassa aurinkokeittimiä, joiden avulla kehitysmaiden naisten työtaakkaa voidaan helpottaa ja samalla vähentää päästöjä.

Risto ja Helena olivat mukana perustamassa Tekniikka Elämää Palvelemaan -yhdistystä, joka keskittyy kestävän teknologian ja kehitysyhteistyön edistämiseen.

Kuva: Laura Kukkonen

Elämänmittainen liitto alkoi ”hökötyksestä”

Insinööritaustainen pariskunta tapasi Teknillisessä yliopistossa Helenan ensimmäisenä opiskelupäivänä. Helena oli saanut tehtäväksi piirtää koulun aulassa sijaitsevan maakattilan. Oppilasassistenttina toiminut Risto saapui sattumalta paikalle ja suostui piirtämään tuon ”hökötyksen” Helenan puolesta.

Vuoden kuluttua pari oli jo naimisissa.

- Helena vaikuttaa lempeältä, mutta silloin kun on tarpeen hänellä on vahva rohkeus tuoda esille kritiikkiä ja ehdotuksia, jotka eivät miellytä enemmistöä. Helena saa ihmiset innostumaan, Risto kehuu.

Helena kuvailee itseään oppositioihmiseksi. Hän kritisoi yksilöön ja kilpailuun perustuvaa kasvatusta, ja on koko uransa ajan kannattanut vaihtoehtoisia tapoja opettaa.

Innostus kasvatustyöhön alkoi, kun häntä juuri valmistuneena insinöörinä pyydettiin opettamaan kemiaa. Teorian ja kaavojen opettamisen sijaan Helenan tunneilla keskusteltiin ydinaseista, mutta oppilaat olivat tyytyväisiä.

-Mun tunnit oli hurjia. Olen myöntänyt, että olin huono opettaja, mutta oppilaat sanoivat, että kyllähän me voidaan ne asiat kirjoista lukea. Kivempi on, että saadaan keskustella.

Kuva: Laura Kukkonen

Puheen on johdettava tekoihin

Yhteistyö on Helenan mielestä yksi tärkeimmistä asioista kasvatuksessa. Hän korostaa, että opettajien tulisi kannustaa oppilaita keskusteluun ja kehittää kuuntelemisen taitoa. Hänen mielestään teorian opetusta voisi vähentää taiteiden tieltä, ja antaa nuorille mahdollisuus kertoa itse, miten he kokevat erilaisia asioita.

- Ei saa olla enää niin, että opettaja vaan opettaa ja oppilaat kuuntelee. Oppilaat täytyy heti laittaa tiimityöhön, jotta he oppivat sosiaalisen kanssakäymisen taidon. Kavereiden ymmärtäminen on tärkeää, jokainen on vastuussa koko ryhmän edistymisestä.

Helenan mielestä pelkillä sanoilla ei ole merkitystä kasvatuksessa, elleivät ne näy myös teoissa. Hän kannattaa Paulo Freiren kehittämiä opetusmetodeja, joita Helena testasi vuonna 1976 Helsingin Keskusvankilassa. Opetuksesta innostuneet vangit palkitsivat opettajansa ”Lähimmäinen”-palkinnolla, vaikka kokeilu jouduttiinkin keskeyttämään vartijoiden lakkouhkauksen takia.

- Jätettäköön pois kemiaa ja fysiikkaa, ne eivät maailmaa paranna. Pitäisi olla sellaista globaalia kulttuurikasvatusta ja sydämeen vaikuttavaa kasvatusta.

Kuva: Laura Kukkonen

Toiveissa välittämisen maailma

Helenan ja Riston pitkä ura työelämässä ja avustustehtävissä alkaa olla ohi. He kertovat, että viime vuosina on täytynyt opetella siirtämään vastuuta muille. Pariskunnalle tärkeimpiä asioita elämässä juuri nyt ovat läheiset; ystävät ja perhe, sekä musiikki.

Lähimmäisenrakkaus ja välittäminen ovat olleet aina tärkeitä tälle pariskunnalle. He toivovat, että koko maailma ymmärtäisi kuinka tärkeää on pitää huolta huonompiosaisista.

Risto asettaisi kehitysmaat etusijalle, sillä onhan meillä Suomessa asiat jo valmiiksi melko hyvin. Helena uskoo, että tulevaisuudessa hänen rauhantyölleen on jatkajia.

- Haluan ehdottomasti sanoa, että luotan nuoriin. Nuorissa on toivo, Helena sanoo ja viittaa lukemattomiin keskusteluihin, joita hän on uransa varrella lasten ja nuorten kanssa käynyt.

 

Teksti ja kuvat: Laura Kukkonen


Ellin toimitus -arkisto

2015-11-09: Sijoitettu lapsi tarvitsee hyväksyntää ja yksilöllistä tukea
2015-03-16: Auringonpimennys tulee - olemme valmiina!
2013-12-29: Suuria eläimiä ja pieniä ihmisiä (+video)
2013-09-16: eLehti tähtää lukukokemukseen
2013-05-31: ”Pysäytä juopotteleva nuori!”
2013-04-19: Yksinyrittäjä ei sairasta, eikä lomaile
2013-06-21: Käy käsiksi aivoihin
2012-11-28: Myrskyn tekijät
2012-11-12: Luovasti muovista
2012-07-02: Yksilön vastuuta ja yhteistyön voimaa
2012-05-29: Hannele Ikäheimo laittaa tiedon kiertämään
2012-04-12: Hyvän elämän jäljillä
2012-02-06: Early Learning tuottaa juttuja kiinnostavista henkilöistä
2011-11-30: Minä olen - sinä olet - hän olee vai onko?

 Ostoslista

ELLI Early Learning Oy, Myymälä avoinna ma-pe 9-17, Kalasataman metroaseman vieressä, Työpajankatu 10 C, 3. kerros, 00580 Helsinki
puh. 09 701 2011, sähköpostiosoite elli@earlylearning.fi
Viimeksi päivitetty 2020-06-26 15:46:16  

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää