ELLI Early Learning -verkkokauppa > Uutiset - Ellin toimitus | Kirjaudu sisään

Ellin toimitus

2015-11-09: Sijoitettu lapsi tarvitsee hyväksyntää ja yksilöllistä tukea
2015-03-16: Auringonpimennys tulee - olemme valmiina!
2013-12-29: Suuria eläimiä ja pieniä ihmisiä (+video)

Hannele Ikäheimo laittaa tiedon kiertämään

 


 

Kouluttamiseen ja oppimateriaalin tuottamiseen nykyisin keskittyvä kokenut matematiikanopettaja ei panttaa innovatiivisia ideoitaan.

Hannele Ikäheimo on matematiikan monitoiminainen: erityis- ja yleisopetuksen kouluttaja sekä tietokirjailija. ”Matematiikka on sanana niin virallinen. Minä puhun aina matikasta, se tuo aiheen lähemmäs”, Hannele huomauttaa. Hän kutsuisi itseään erilaisen matikan opettajaksi, joka haluaa antaa elämyksiä, oivalluksia ja iloa.

Hannelen kasvoi kaksikielisessä perheessä. Äiti oli ruotsin- ja isä suomenkielinen. ”Pitkään luulin, että isä ei puhu lainkaan ruotsia. Mutta puhuihan hän!” Hannele työskentelee molemmilla kielillä. Hän on myös tietokirjailija kahdella kielellä. Käyntikortin toinen puoli on ruotsiksi, toinen suomeksi.

Opperi–yrityksen Hannele perusti nimipäivänään vuonna 1987, mistä tulee jo 25 vuotta. Yrittäjänä hän on siis ollut pitkään, vaikka firma ei olekaan ollut päätyö. Nyt eläkkeellä voi keskittyä Opperiin. ”Pääpaino tekemisessä ei ole koskaan ollut yrityksen rikastuminen, vaan Opperi ennemminkin mahdollistaa toimintani.” Opperin nettisivuilla on myös ilmaista materiaalia. ”Haluan, että mahdollisimman moni saa tiedon käsiinsä. En halua pitää tietoa itselläni, vaan levittää sitä.”

 

Uusia tuulia ja rakkaat harrastukset

Vuoden 2012 elo-syyskuussa ilmestyy Opperin kustantama KYMPPI–kirja. Kirjan liitteenä on DVD, jolla on kuvattu Hannelen ja koululaisten välisiä oppimistuokioita yhteensä noin kolme tuntia. Hannele on ehtinyt tutustua oppilaisiin, joten videoilla näkyy luontevasti, kuinka oppiminen etenee. ”Suomessa ei ole aiemmin julkaistu vastaavaa”, Hannele kertoo.

Työllä on Hannelen elämässä suuri rooli. ”Matikka ja musiikki, ne ovat tärkeitä”. Kouluttaessaan Hannele on antavana osapuolena, ”matikan seisova pöytä” kuten hän itse sanoo. Musiikista hän taas saa itselleen paljon. ”Yhteistyö on sekä musiikissa että matematiikassa tärkeää ja yhdessä tekemällä saa enemmän aikaan kuin yksin”. Kesää kohti kouluttaminen jää vähemmälle ja painopiste siirtyy musiikin puolelle. Hannelen pitää kiireisenä Tuusulanjärven ympäristössä järjestettävää tapahtumaa emännöivän Meidän Festivaalin Ystävät -yhdistyksen puheenjohtajuus. Musiikki on hänelle todellinen intohimo, esimerkiksi haastatteluviikolla Hannele on menossa oopperaan ja kahteen konserttiin.

Elämäniloa

Hannelella on äärimmäisen positiivinen elämänasenne, minkä hän on huomannut joitain ärsyttävänkin. ”Olen hyvin harvoin masentunut, ja silloin en jää vain tuijottamaan seiniä vaan lähden vaikka Munkkiniemen rantaan, jotta voisin taas nähdä asiat kauempaa ja saada perspektiiviä elämään.” Munkkiniemi on Hannelelle tärkeä ympäristö. Välissä on nähty Jyväskylä ja Ruotsin Lindesberg, mutta ”Täällä olen syntynyt ja tänne olen palannut”, Hannele kertoo. Nelosen ratikka on myös tärkeä, Hannele asuu sen reitin varrella.

 Näitä maisemia Hannele on katsellut myös hieman harvinaisemmasta näkökulmasta. Vuonna 2003, kun Hannele täytti 60 vuotta, hän lähti kahden ystävänsä kanssa kuumailmapallolennolle Helsingin ja Munkkiniemen yli. Matkalla Laajasalosta Laajalahteen hän valokuvasi muun muassa Kallion talojen kauniita erivärisiä kattoja ja Opperin tilitoimiston. Parista kuvasta teetettiin taulut tilitoimiston seinälle.

”En ole vielä lopettamassa työntekoa. Palaute on yhä ollut hyvää, ja niin kauan kuin pyydetään, lähden kouluttamaan. Minua pyydettiin juuri palaamaan vuoden päästä Rovaniemelle, ja sanoin, että jos vain elän, niin tulen.” Koulun arkeen hän ei niinkään kaipaa, mutta yksittäisten oppilaiden opettaminen ja opettajien kouluttaminen maistuu yhä. Ikääntyminen on Hannelesta mielenkiintoista, ja löytyy siitä hyviäkin puolia. ”Ammattitaitoni ei ole koskaan ollut niin korkealla kuin nyt – kiitos yhteistyön nuorempien kollegojeni kanssa!”

Teksti ja kuvat: Elli Räsänen


Ellin toimitus -arkisto

2015-11-09: Sijoitettu lapsi tarvitsee hyväksyntää ja yksilöllistä tukea
2015-03-16: Auringonpimennys tulee - olemme valmiina!
2013-12-29: Suuria eläimiä ja pieniä ihmisiä (+video)
2013-09-16: eLehti tähtää lukukokemukseen
2013-05-31: ”Pysäytä juopotteleva nuori!”
2013-04-19: Yksinyrittäjä ei sairasta, eikä lomaile
2013-06-21: Käy käsiksi aivoihin
2012-11-28: Myrskyn tekijät
2012-11-12: Luovasti muovista
2012-07-02: Yksilön vastuuta ja yhteistyön voimaa
2012-05-29: Hannele Ikäheimo laittaa tiedon kiertämään
2012-04-12: Hyvän elämän jäljillä
2012-02-06: Early Learning tuottaa juttuja kiinnostavista henkilöistä
2011-11-30: Minä olen - sinä olet - hän olee vai onko?

 Ostoslista

ELLI Early Learning Oy, Myymälä avoinna ma-pe 9-17, Kalasataman metroaseman vieressä, Työpajankatu 10 C, 3. kerros, 00580 Helsinki
puh. 09 701 2011, sähköpostiosoite elli@earlylearning.fi
Viimeksi päivitetty 2021-01-04 13:20:23  

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää